I Danmark er det regionerne, der har ansvaret for at håndtere risikoen fra de jordforureninger, hvor det ikke er muligt at stille forureneren til ansvar. Forureningen kan fx være sket for så lang tid siden, at det ikke er muligt at finde den, der har forurenet, eller det ikke er muligt at holde forureneren ansvarlig for forureningen.
Regionernes indsats beskytter
For at håndtere risikoen, skal regionen vide, hvor forureningerne ligger. Derfor kortlægger vi de grunde, hvor jorden er eller kan være forurenet.
Kortlægning skaber overblik
Kortlægningen skaber det overblik, der er nødvendigt for at kunne prioritere, hvilke forureninger regionen skal gøre noget ved og i hvilken rækkefølge, og hvilke forureninger der kan få lov at blive liggende i jorden.
Kortlægning sikrer, at de værste forureninger bliver undersøgt og renset op først.
Kortlægningen forebygger også, at der bygges boliger oven på en forurening, uden der bliver taget højde for forureningen.
Kortlægning af jordforurening
Jordforurening kortlægges på 2 niveauer:
Råd og vejledning
Regionernes indsats består også i at rådgive og vejlede om forurenede grunde og behandle projekter, når grundejere og private bygherrer selv betaler for at undersøge og rense op.
Oplysninger om jordforurening stilles til rådighed i forbindelse med fx ejendomshandler, og regioner besvarer årligt 181.000 forespørgsler om jordforurening.